Ciasta/ Ciasta przekładane/ Desery

Ciasto potrójnie czekoladowe z wafelkami i orzechami

Kakaowy biszkopt, czekoladowy krem i polewa – trzy postacie czekolady to zawsze lepiej niż jedna 😉 Jeśli dodamy do tego czekoladowe wafelki, wyjdzie nam już ekstremalnie czekoladowe ciasto! To moja wariacja na temat tortu urodzinowego dla Taty. Jeśli szukacie niebanalnego pomysłu na ciasto z kremem, może Was dzisiaj zainspiruję? Moją inspiracją były…wafelki oblane czekoladą. Dodają one do deseru element zaskoczenia – zarówno w wyglądzie, jak i chrupiącej teksturze. Nie da się obok tego ciasta przejść obojętnie 🙂

 PS sprawdzi się idealnie na nadchodzące Walentynki!❤

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • Krem czekoladowy:
  • 150 g mascarpone 
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 wafelek czekoladowy Lusette
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka lub śmietany 30%
  • Ponadto:
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto
  • 3 wafelki czekoladowe Lusette
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • Poncz: 1/4 szklanki gorzkiej herbaty wymieszanej z łyżką alkoholu (np. amaretto)
  • Do dekoracji: pokruszone wafelki i orzeszki ziemne

Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo wsypywać cukier, aż piana będzie lśniąca i gładka. Dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao, delikatnie wmieszać do ciasta. Całość wylać do prostokątnej formy o wym. 25x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w 170 stopniach. Całkowicie wystudzić.

Przygotować masę czekoladową: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciepłą (ale nie gorącą) zmiksować z serkiem mascarpone oraz masłem orzechowym. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą łopatki delikatnie wymieszać masę czekoladową z bitą śmietaną.

Przygotować jasną masę: Mascarpone (100g) zmiksować z łyżką cukru pudru i łyżką amaretto.

Wafelka i orzeszki posiekać na drobne kawałki. Delikatnie wmieszać do masy.

Biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat nasączyć połową ponczu. Na cieście ułożyć przekrojone wzdłuż na 4 części wafelki (tak, by tworzyły długie „paluszki”), zachowując 1,5 cm odstępy. W zagłębienia wsypać orzeszki. Delikatnie przykryć wszystko masą czekoladową. Na wierzch rozsmarować jasną masę. Przykryć drugim blatem ciasta i skropić ponczem. Przygotować polewę: czekoladę roztopić razem z mlekiem i śmietanką, mieszając, aż otrzymamy lśniącą polewę. Polać nią ciasto. Posypać pokruszonymi wafelkami i orzeszkami. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

Smacznego!


Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj