Jak przygotować zdrowe jedzenie na kilka dni? Moim prostym sposobem jest upieczenie całej blaszki kotlecików z dodatkiem kaszy i warzyw. Uwielbiam takie rozwiązania – dzięki temu codzienne przygotowywanie posiłków jest dużo prostsze – raz dodaję do takich kotletów sałatkę i gęsty jogurt, innym razem przygotowuję sos pieczarkowy, a kolejnego dnia mogę zrobić z ich użyciem wege-burgera, wkładając kotlecik do pełnoziarnistej bułki. Dziś mam dla Was pyszną, wegańską propozycję na jaglane kotlety z batatem i marchewką. Zdrowo, smacznie i prosto – polecam!
Składniki (10 szt.):
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szklanka suchej kaszy)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały batat (150 g)
- 1 marchewka (80 g)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1/4 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki oleju
- przyprawy: po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, curry, soli; po pół łyżeczki: pieprzu, lubczyku, kminku, oregano
Batata i marchewkę obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę, kminek i curry, chwilę podsmażać. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć, aż lekko zbrązowieje.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki: ugotowaną kaszę, starte warzywa, zawartość patelni, pozostałe przyprawy i pozostały olej, siemię lniane, słonecznik oraz bułkę tartą. Zblendować lekko, tak, żeby całość się połączyła. Dobrze wygnieść dłońmi – jeśli masa jest zbyt klejąca, dosypać trochę więcej bułki tartej. Z masy formować kotleciki, układać je na wyłożonej papierem blaszce. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Przed zdjęciem z blachy lekko przestudzić – gorące kotleciki są bardzo delikatne i mogą się rozpaść, po ostudzeniu ładnie trzymają formę 🙂
Brak komentarzy