Batony/ Bez cukru/ Zdrowe słodkości

Wegańskie bananowe batony owsiane

Chociaż dzisiaj, w Walentynki, wszędzie królują czekoladowo-serduszkowe desery, ja – trochę na przekór – proponuję zupełnie inny rodzaj słodyczy. Wegańskie bananowe batony owsiane są naprawdę rewelacyjne! Proste do zrobienia, sycące i zdrowe. Idealne na drugie śniadanie lub potreningową przekąskę. Jeśli więc (Wy albo Wasze drugie połówki) jesteście aktywni, takie batoniki sprawdzą się nawet w roli walentynkowego prezentu – okażecie w ten sposób drugiej osobie, że dbacie o jej zdrowie 🙂

PS Uwaga, uzależniają! Może zróbcie od razu podwójną porcję 😉

 

Składniki na 6 sztuk:

  • 1 duży banan
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1 duża łyżka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1/4 szklanki gryki ekspandowanej (można zastąpić płatkami owsianymi lub innym ekspandowanym zbożem,  np. amarantusem)

Daktyle zalać niewielką ilością wody i zagotować, aż lekko zmiękną. Odcedzić.
W naczyniu blendera połączyć ze sobą wszystkie składniki (oprócz gryki ekspandowanej) i zmiksować, aż do uzyskania lekko klejącej masy. Dodać ekspandowane ziarna (lub płatki owsiane), wymieszać – najlepiej ręką.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do foremki, dociskając ją do brzegów i wyrównując wierzch. Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Piec w 180 stopniach. Ostudzić i pokroić na batony. Przechowywać najlepiej w szczelnym, szklanym pojemniku przez kilka dni.

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj