Babki/ Ciasta

Babka drożdżowa

Testowania przepisów wielkanocnych ciąg dalszy! Tym razem nie mogłam się oprzeć i upiekłam babkę drożdżową. To jedno z tych ciast, które idealnie wpisuje się w klimat Wielkanocy – babka jest niezwykle delikatna, puszysta, lekko słodka – jak dla mnie, po prostu pyszna! Uwielbiam drożdżowe ciasto, może dlatego tak mi posmakowała… Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne wypieki, polecam przetestować tę babkę.


Składniki:

  • Zaczyn:
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki 
  • 2 łyżki letniego mleka
  • Ciasto:
  • cały zaczyn
  • 300 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki letniego mleka
  • 3 jajka
  • 65 g miękkiego masła
  • ulubione bakalie: u mnie garść żurawiny i garść rodzynek
  • Lukier lub cukier puder do dekoracji

Składniki powinny mieć temp. pokojową.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i mąkę, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż zaczyn lekko podrośnie.
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i sól, wymieszać. Dodać cały zaczyn i mleko, wymieszać drewnianą łyżką (lub mikserem ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta). Dodawać po jednym jajku, wyrabiając ciasto. Gdy składniki się połączą, dodać masło i zagnieść jednolite ciasto (uwaga! ciasto będzie dość mocno klejące – nie dodajemy jednak więcej mąki. Należy uzbroić się w cierpliwość i zagniatać, dopóki nie będzie odklejać się od rąk). Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać bakalie i wymieszać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto uderzyć pięścią (by pozbyć się gazu) i przełożyć do formy z kominkiem o śr. 24 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Przykryć formę i ponownie odstawić do wyrastania, na około 30 minut.
Wyrośniętą babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 25-30 minut, aż do zezłocenia ciasta. Ostudzić i udekorować wedle uznania.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj