Składniki:
- Zaczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki letniego mleka
- Ciasto:
- cały zaczyn
- 300 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 łyżki letniego mleka
- 3 jajka
- 65 g miękkiego masła
- ulubione bakalie: u mnie garść żurawiny i garść rodzynek
- Lukier lub cukier puder do dekoracji
Składniki powinny mieć temp. pokojową.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i mąkę, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż zaczyn lekko podrośnie.
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i sól, wymieszać. Dodać cały zaczyn i mleko, wymieszać drewnianą łyżką (lub mikserem ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta). Dodawać po jednym jajku, wyrabiając ciasto. Gdy składniki się połączą, dodać masło i zagnieść jednolite ciasto (uwaga! ciasto będzie dość mocno klejące – nie dodajemy jednak więcej mąki. Należy uzbroić się w cierpliwość i zagniatać, dopóki nie będzie odklejać się od rąk). Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać bakalie i wymieszać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto uderzyć pięścią (by pozbyć się gazu) i przełożyć do formy z kominkiem o śr. 24 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Przykryć formę i ponownie odstawić do wyrastania, na około 30 minut.
Wyrośniętą babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 25-30 minut, aż do zezłocenia ciasta. Ostudzić i udekorować wedle uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy