Ciasta/ Serniki

Odświeżona klasyka. Sernik na kruchym spodzie z dżemem porzeczkowym

Co można zrobić, kiedy zostajesz obdarowana prawie dwukilogramowym kawałkiem pysznego, świeżego, wiejskiego twarogu? No jasne, że sernik! I to nie byle jaki, tylko taki prawdziwy, ciężki, tradycyjny sernik na kruchym spodzie. Dawno już nie robiłam go w takiej wersji. Postanowiłam dodać co nieco od siebie i wzbogaciłam jego smak o dżem z czarnej porzeczki. Wkomponował się idealnie 🙂  Trochę bałam się, że ciasto wykonane tym sposobem (przez osobne dodanie piany z białek) opadnie, ale niepotrzebnie się martwiłam. Kluczem jest cierpliwość – nie należy zbyt gwałtownie schładzać sernika, tylko poczekać, aż ostygnie w wyłączonym piekarniku. Nie ma to jak dobra kostka sernika!


Składniki na spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • ponadto: 1 słoiczek (240 g) dżemu z czarnej porzeczki (u mnie domowy)

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Uformować dysk i schłodzić w lodówce przez min. pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką, na wymiary blachy (u mnie 35×40 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 12-15 minut (do zezłocenia). Ostudzić i posmarować dżemem.

Składniki na sernik:

  • 1,2 kg twarogu (użyłam prawdziwego, zwartego, wiejskiego sera)
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • garść rodzynek lub żurawiny

Ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodać miękkie masło i utrzeć ponownie. Stopniowo dodawać zmielony ser, ciągle ucierając. Pod koniec dodać śmietankę kremówkę i zmiksować jeszcze chwilę.
Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać do sera i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec do masy serowej dodać rodzynki lub żurawinę.
Masę serową wylać na spód wysmarowany dżemem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 1 godzinę. Ostudzić w piekarniku.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj