Co można zrobić, kiedy zostajesz obdarowana prawie dwukilogramowym kawałkiem pysznego, świeżego, wiejskiego twarogu? No jasne, że sernik! I to nie byle jaki, tylko taki prawdziwy, ciężki, tradycyjny sernik na kruchym spodzie. Dawno już nie robiłam go w takiej wersji. Postanowiłam dodać co nieco od siebie i wzbogaciłam jego smak o dżem z czarnej porzeczki. Wkomponował się idealnie 🙂 Trochę bałam się, że ciasto wykonane tym sposobem (przez osobne dodanie piany z białek) opadnie, ale niepotrzebnie się martwiłam. Kluczem jest cierpliwość – nie należy zbyt gwałtownie schładzać sernika, tylko poczekać, aż ostygnie w wyłączonym piekarniku. Nie ma to jak dobra kostka sernika!
Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 125 g masła
- szczypta soli
- ponadto: 1 słoiczek (240 g) dżemu z czarnej porzeczki (u mnie domowy)
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Uformować dysk i schłodzić w lodówce przez min. pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką, na wymiary blachy (u mnie 35×40 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 12-15 minut (do zezłocenia). Ostudzić i posmarować dżemem.
Składniki na sernik:
- 1,2 kg twarogu (użyłam prawdziwego, zwartego, wiejskiego sera)
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 100 g masła
- garść rodzynek lub żurawiny
Ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodać miękkie masło i utrzeć ponownie. Stopniowo dodawać zmielony ser, ciągle ucierając. Pod koniec dodać śmietankę kremówkę i zmiksować jeszcze chwilę.
Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać do sera i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec do masy serowej dodać rodzynki lub żurawinę.
Masę serową wylać na spód wysmarowany dżemem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 1 godzinę. Ostudzić w piekarniku.
Smacznego!
Brak komentarzy