Ciasta kruche

Kruche kwadraty ze śliwkami i jeżynami

Kiedy los (a w zasadzie Matka Natura) daje Ci śliwki i jeżyny, nie możesz zmarnować takiej okazji. To najlepszy czas na upieczenie pysznego ciasta z ich dodatkiem! Bardzo kruche kwadraty wypełnione kwaskowatymi owocami lata. Dodatek mąki owsianej sprawia, że ciasto cudownie rozpada się na okruszki.  To połączenie smaków nigdy mi się nie znudzi :)div style=”text-align: justify;”>Uwaga – polecam spróbować wersję z gorącym ciastem i gałką lodów! 

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki owsianej (można też drobno zmielić płatki owsiane)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 50 ml wody
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 200 g śliwek
  • 100 g jeżyn
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie: słoiczek dżemu malinowego (można pominąć lub zastąpić innym)

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z mąką owsianą, solą i cukrem. Zrobić dołek, wlać żółtka i posiekane zimne masło. Zagnieść ciasto, dodając wodę. Uformować z niego kulę, owinąć folią i wstawić do zamrażarki na min. 1 godzinę.
Śliwki i jeżyny umyć i osuszyć. Śliwki przepołowić i usunąć pestki.
Ciasto wyjąć z zamrażarki. Blachę do pieczenia o wym. 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć 2/3 ciasta, lekko przyklepać dłonią. Podpiec spód w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Wyjąć, posmarować dżemem (opcjonalnie). Przykryć śliwkami i jeżynami, oprószyć cynamonem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25-30 minut, do zezłocenia ciasta.
Wyjąć i pokroić na kwadraty.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj