Placuszki/ Śniadanie

Jabłkowe placuszki jaglane (moje ulubione)

Jestem prawdziwym omleto- i plackożercą, szczególnie ostatnio. Odkrywam wciąż nowe smaki, wyszukuję różne nietypowe mąki, eksperymentuję z dodatkiem przeróżnych owoców. Kiedy jednak odkryję tę jedną, idealną (według mnie i moich kubków smakowych) recepturę, ciężko mi przestawić się na coś innego. Tak było (i nadal jest) z najlepszym owsianym omletem jabłkowym, oraz z placuszkami kakaowo-bananowymi z mąką kokosową. Teraz na podium wkraczają jabłkowe placuszki jaglane. Niezwykle puszyste, delikatne, wprost rozpływające się w ustach! W zasadzie są bardzo podobne do wspominanego omleta jabłkowego, z tym, że różnią się dodatkiem płatków (tutaj używam jaglanych, przez co jest to śniadanie bez glutenu) i tym, że smażę małe placuszki zamiast jednego dużego placka (choć próbowałam, omlet z tego przepisu wychodzi równie pyszny!). Spróbujcie koniecznie.

 Składniki na ok. 8 małych placuszków (lub jeden duży omlet):

  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1/2 jabłka
  • duża szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu/ ksylitolu/ cukru
  • olej kokosowy do smażenia
Jabłko dokładnie umyć i zetrzeć ze skórką na tarce o dużych oczkach. Dodać płatki jaglane, cynamon i coś do posłodzenia, wbić jajka i zmiksować wszystko przy pomocy blendera.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką kłaść porcje ciasta, formować okrągłe placuszki. Smażyć na małym ogniu z dwóch stron na rumiano.

Podawać z ulubionymi składnikami – u mnie jogurt naturalny i syrop kokosowy.

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj