Puszyste placuszki z mąką ryżową to moja ostatnia śniadaniowa miłość. Uwielbiam te moje rytuały – kiedy tylko mogę, przygotowuję pyszny posiłek na dobre rozpoczęcie dnia. Placuszki to zawsze dobry wybór 🙂 Na blogu mam już wiele różnych przepisów, ale wciąż znajduję w kuchni inspirację na coś nowego. Tym razem połączyłam jajka, banana i mąkę ryżową. W towarzystwie świeżo mielonej kawy smakują najlepiej.
Placuszki z mąką ryżową
Składniki na 2 porcje:
2 białka
1 jajko
2 czubate łyżki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży, dojrzały banan
Banana zblendować na puree, dodać żółtko i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie banana z żółtkiem i delikatnie wymieszać, by nie utracić piankowej struktury. Smażyć małe placuszki z dwóch stron na patelni z nieprzywierającą powłoką (lub posmarować patelnię niewielką ilością oleju).
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy