Nigdy nie byłam przesadną fanką krewetek. Ale ludzie się zmieniają.
Ja się zmieniłam. Wszystko zaczęło się jakiś rok temu.
Potem poleciałam na Majorkę, gdzie spróbowałam obłędnie świeżych owoców morza, a po powrocie – powtarzałyśmy z koleżankami to danie prawie przy każdym spotkaniu.
Następnie przyszedł czas na Włochy, a tam rozkwitła miłość do makaronów.
I miłość, w ogóle.
Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami to danie, które kojarzy mi się bardzo dobrze. Danie, które zawsze jest dobrym pomysłem na randkę i szalone spotkania z przyjaciółmi. Zielony makaron dodaje mu oryginalności, pomidorki i parmezan – włoskiego charakteru. I wcale nie jest trudne w wykonaniu! Ba, myślę, że każdy sobie z nim poradzi.
PS koniecznie dobierzcie do tego dobre, białe wino! 🙂
Zielone tagliatelle z krewetkami i pomidorkami
Składniki na 2 porcje:
200 g krewetek
200 g makaronu tagliatelle (najlepiej świeżego, można kupić go nawet w dyskontach)
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy
ok. 10 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
natka pietruszki
sól i pieprz
2 łyżki parmezanu
Krewetki rozmrozić. W razie potrzeby oczyścić, nacinając każdą wzdłuż.
Na głębokiej patelni rozgrzać masło i oliwę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucić krewetki. Smażyć krótko (ok 2 minuty), aż krewetki lekko się zrumienią. Dodać wino, doprawić solą i pieprzem. Odparować alkohol, wrzucić umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zestawić patelnię z ognia.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu (ugotowanie świeżego zajmie ok 3-4 minuty). Gdy będzie al dente, odcedzić i od razu przełożyć na patelnię z krewetkami. Posypać natką pietruszki i parmezanem.
Podawać od razu.
Brak komentarzy