Nie stanowi żadnej tajemnicy, że jestem wielką fanką jajek na śniadanie. Pod różnymi postaciami.
Warunek jest jeden – żółtko musi być płynne.
Jajka po turecku to kolejny przepis, który musiałam wypróbować. Pierwszy raz danie to jadłam w katowickim Kafeju. Pomyślałam wtedy – to jest naprawdę dobre! I wydaje się proste do przyrządzenia w domu. Przeszukałam kilka stron w poszukiwaniu przepisu, dodałam coś od siebie i powstało pyszne, proste, nieco orientalne danie. Jajka po turecku (w koszulkach) to idealne śniadanie lub lekki lunch w domu. I wcale nie jest to trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad:
– woda, w której gotujemy jajka, musi cały czas wrzeć,
– łyżką robimy „wir”, delikatnie dodajemy jajko i ponownie mieszamy, by białko ładnie „opatuliło” żółtko,
– gotujemy krótko – 2-3 minuty maksymalnie – chyba, że lubicie jajka na twardo 😉
– ostrożnie wyjmujemy jajko z wody, najlepiej używając łyżki cedzakowej.
To jak, spróbujecie?:)
Jajka po turecku (Çılbır)
Składniki (dla 2 osób – albo jednej głodnej) 😉
- 250 g jogurtu typu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
- 1 łyżeczka papryki wędzonej lub słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz
- kmin rzymski
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku, dużą szczyptą soli i pieprzu. Wyłożyć łyżką na talerzach – będzie to baza dla jajek w koszulkach.
W garnku o pojemności min. 1l zagotować wodę i lekko ją osolić. Jajko ostrożnie wbić na gęste sitko (użyłam takiego do cukru pudru) pozwalając, by rzadka część białka spłynęła przez sitko. Łyżką zamieszać wodę i ostrożnie przełożyć pierwsze jajko do wrzątku, delikatnie „polewając” je wodą, by lekko wirowała, a białko ładnie zawinęło się wokół żółtka. Gotować przez około 2-3 minuty. Wyjąć jajko za pomocą łyżki cedzakowej, odsączyć z wody i przełożyć na jogurt. W ten sam sposób przygotować drugie jajko w koszulce.
W międzyczasie na patelni roztopić masło, dodać tahini i wmieszać w nie paprykę.
Tak przygotowanym masłem polać jajka i jogurt, posypać posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubimy, dodać szczyptę kminu rzymskiego. Podawać od razu, najlepiej z pieczywem. Smacznego!
Brak komentarzy