Kawa mrożona bez mleka? Jak najbardziej! To opcja dla wszystkich, którzy na co dzień piją małą czarną, albo dla tych, którzy unikają mleka w swojej diecie. Mrożona kawa bez mleka też jest pyszna! I można ją przyrządzić w bardzo łatwy sposób.
Taki napój można po przygotowaniu rozcieńczyć zimną wodą lub, tak jak ja – dodać do niego mleka sojowego. Wyszło bardzo smacznie i orzeźwiająco. Odpowiedni napój dla wegan i nie tylko 🙂
Zobacz także wpis z porównaniem mlek roślinnych.
Składniki na 1 kawę:
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3-4 kostki lodu
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- 1/2 szklanki wody
- według uznania: mleko sojowe (u mnie waniliowe)
Kawę, lód, cukier/ksylitol i wodę umieścić w blenderze. Miksować, aż lód się rozkruszy i utworzy się gęsta, jasna piana. Kawę przelać do szklanki lub słoika, dopełnić wodą lub mlekiem sojowym.
Smacznego!
Brak komentarzy