Przyjemnie jest otulić się od rana zapachem cynamonu. To już ten czas, kiedy przyprawy korzenne wchodzą do łask, pozostawiając po sobie kojące uczucie rozgrzania. Pucharek wypełniony kremem z kaszy jaglanej i jabłka bardzo przypomina w smaku szarlotkę, chociaż jest o wiele zdrowszą wersją – nie zawiera cukru. Za to w duecie z cynamonowym jogurtem tworzy pyszne, lekko już jesienne śniadanie.
Składniki (1 porcja):
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki wody
- 1 jabłko
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, podprażyć przez ok. minutę. Zalać wrzątkiem, odlać wodę i zalać świeżą (3/4 szklanki). Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko i 1/2 łyżeczki cynamonu. Przykryć i gotować, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie zmiksować ją blenderem, dodając masło orzechowe. Całość powinna przypominać gęsty krem (bez grudek).
Jogurt wymieszać z miodem i cynamonem. W pucharku ułożyć 3/4 kremu jaglanego, zalać jogurtem, przykryć pozostałym kremem. Udekorować jabłkami pokrojonymi w zapałkę i posypać cynamonem.
Smacznego!
Brak komentarzy