Omlety/ Śniadanie

Omlet marchewkowy z ricottą

Przepyszny, rozpływający się w ustach i mocno jesienny. Omlet marchewkowy z ricottą to moje ostatnie śniadaniowe odkrycie. Podany z masłem orzechowym, gruszką i cynamonem jest wszystkim, czego potrzebuję o poranku. No, może oprócz kawy…:)

Składniki na 2 małe omleciki (lub jeden duży):

  • 2 jajka
  • 1 marchewka (80 g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g ricotty
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej do smażenia

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W misce umieścić ricottę, jajka, marchewkę, cynamon, proszek, miód i mąkę kokosową. Zmiksować. Odstawić na ok. 5 minut.
Rozgrzać małą patelnię (moja o średnicy 16 cm) i wlać na nią odrobinę oleju. Wylać połowę masy i smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Delikatnie obrócić na drugą stronę, kiedy góra omleta zacznie się ścinać. Smażyć jeszcze przez około 30 sekund, po czym zdjąć na talerz. W ten sam sposób usmażyć drugi omlet (lub usmażyć jeden na większej patelni). Podawać z ulubionymi dodatkami – polecam szczególnie masło orzechowe, gruszkę, cynamon, jogurt grecki, miód… 🙂

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj