Przepyszny, rozpływający się w ustach i mocno jesienny. Omlet marchewkowy z ricottą to moje ostatnie śniadaniowe odkrycie. Podany z masłem orzechowym, gruszką i cynamonem jest wszystkim, czego potrzebuję o poranku. No, może oprócz kawy…:)
Składniki na 2 małe omleciki (lub jeden duży):
- 2 jajka
- 1 marchewka (80 g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g ricotty
- 1 łyżeczka mąki kokosowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka miodu
- olej do smażenia
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W misce umieścić ricottę, jajka, marchewkę, cynamon, proszek, miód i mąkę kokosową. Zmiksować. Odstawić na ok. 5 minut.
Rozgrzać małą patelnię (moja o średnicy 16 cm) i wlać na nią odrobinę oleju. Wylać połowę masy i smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Delikatnie obrócić na drugą stronę, kiedy góra omleta zacznie się ścinać. Smażyć jeszcze przez około 30 sekund, po czym zdjąć na talerz. W ten sam sposób usmażyć drugi omlet (lub usmażyć jeden na większej patelni). Podawać z ulubionymi dodatkami – polecam szczególnie masło orzechowe, gruszkę, cynamon, jogurt grecki, miód… 🙂
Smacznego!
1 Komentarz
Bananowe placuszki z ricottą - Planeta Smaku
16 września 2019 at 07:25[…] zobacz też: omlet marchewkowy z ricottą […]