Czy można stworzyć pyszne śniadanie z zaledwie dwóch składników? Oczywiście, że tak! Mało tego – nie dość, że pyszne, to jeszcze szybkie, banalnie proste i naturalnie słodkie. O czym mowa? O bananowym omlecie. Potrzebujemy do niego tylko… banana i jajko 😉 Do tego dowolne dodatki, których już nie wliczam do tej podstawowej dwójki, bo każdy ma swoje upodobania. Ja wybrałam jogurt grecki i masło migdałowe. NIEBO w gębie!
Składniki na 1 porcję:
- 1 banan
- 1 jajko
- ulubione dodatki: jogurt, miód, masło orzechowe, twarożek, dżem…
- odrobina oleju do smażenia
Banana zblendować na gładką papkę. Dodać do niego jajko i wymieszać. Patelnię rozgrzać, pędzelkiem nałożyć odrobinę oleju. Na rozgrzaną patelnię wylać masę bananową. Smażyć przez około pół minuty, po czym przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy