Pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie dla dwóch osób? Placuszki dyniowo-bananowe sprawdzą się w tej roli idealnie! Nie zawierają glutenu ani białego cukru, są lekkie i puszyste – a przy tym naprawdę sycące. Przygotujmy śniadanie z dbałością. O siebie, o bliskich, o uśmiech na twarzy od samego rana. Wyciągnijmy z szafki zapomniany czajniczek „na specjalne okazje”. Zaparzmy herbaty, nie śpieszmy się. Celebrujmy jesienne poranki 🙂
- 3 łyżki puree z dyni*
- 1/2 banana (50 g)
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ksylitolu lub miodu
- szczypta cynamonu
- olej kokosowy do smażenia
- ulubione dodatki do podania – u mnie masło orzechowe, jogurt grecki i jagody goji
*aby uzyskać puree, należy obrać dynię, pokroić ją na mniejsze kawałki i upiec do miękkości na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 30-40 minut, w zależności od odmiany). Upieczoną dynię zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem. Najbardziej polecam dynię odmiany Hokkaido lub piżmową.
Jeśli i Wy lubicie gotować z dbałością o jakość, marka #Ambition przygotowała dla Was rabat w wysokości 10% w sklepie Dajar.
Brak komentarzy