Placuszki/ Śniadanie

Puszyste placuszki dyniowo-bananowe (bez glutenu)

Pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie dla dwóch osób? Placuszki dyniowo-bananowe sprawdzą się w tej roli idealnie! Nie zawierają glutenu ani białego cukru, są lekkie i puszyste – a przy tym naprawdę sycące. Przygotujmy śniadanie z dbałością. O siebie, o bliskich, o uśmiech na twarzy od samego rana. Wyciągnijmy z szafki zapomniany czajniczek „na specjalne okazje”. Zaparzmy herbaty, nie śpieszmy się. Celebrujmy jesienne poranki 🙂

Składniki (8 szt.):
  • 3 łyżki puree z dyni*
  • 1/2 banana (50 g)
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub miodu
  • szczypta cynamonu
  • olej kokosowy do smażenia
  • ulubione dodatki do podania – u mnie masło orzechowe, jogurt grecki i jagody goji
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnym naczyniu przy pomocy blendera zmiksować puree z dyni, banana, żółtka, ksylitol/miód oraz mąki. Wymieszać z cynamonem. Delikatnie połączyć drewnianą łyżką z pianą z białek, dodając ją do masy dyniowej w kilku partiach. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Łyżką kłaść porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć na małym ogniu z dwóch stron, delikatnie przewracając placki, kiedy się zrumienią. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

*aby uzyskać puree, należy obrać dynię, pokroić ją na mniejsze kawałki i upiec do miękkości na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 30-40 minut, w zależności od odmiany). Upieczoną dynię zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem. Najbardziej polecam dynię odmiany Hokkaido lub piżmową.

Jeśli i Wy lubicie gotować z dbałością o jakość, marka #Ambition przygotowała dla Was rabat w wysokości 10% w sklepie Dajar.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj