Trufle i kawa. Czy może być lepszy pomysł na chwilę przerwy od codziennych obowiązków? Zostawcie jednak wszelkie sklepowe czekoladki. Mam dla Was przepis, który uratuje Was w sytuacji, gdy pilnie potrzebujecie małego zastrzyku energii i jednocześnie dbacie o zdrowe odżywianie. Trufle orzechowo-jaglane! Kiedy tylko spróbowałam jednej z kuleczek, wiedziałam, że w smaku przypominają mi jakieś znane słodycze. Długo nie mogłam jednak odgadnąć, o jaki smak dokładnie chodzi. W końcu wpadłam na pomysł – Michałki! Nie jest to dokładnie ten sam smak, ale bardzo podobny. I bardzo mnie cieszy, że moja wersja nie zawiera cukru ani innych, niezdrowych składników. Sami oceńcie patrząc na skład tych trufli! I zróbcie je, koniecznie. Zdrowe Michałki, czy może być coś lepszego?
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka miodu lub ksylitolu
- opcjonalnie: 1 łyżka odżywki białkowej
- karob (lub kakao) do obtoczenia trufli
Brak komentarzy