Bez cukru/ Bez glutenu/ Zdrowe desery/ Zdrowe słodkości

Truskawkowo-bananowy krem jaglany

Pomysł na zdrowy deser z wykorzystaniem kaszy jaglanej? Proponuję pyszny, dwusmakowy krem jaglany. Truskawkowo-bananowy, bardzo prosty do przygotowania i wbrew pozorom – sycący 🙂 Sprawdzi się więc także w roli letniego śniadania. Deser jest bezglutenowy i bez dodatku mleka, więc Ci, którzy są na diecie eliminacyjnej również powinni się ucieszyć 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • ok. 1 szklanka truskawek
Suchą kaszę wsypać do rondelka, podprażyć, aż zacznie wydzielać przyjemny aromat. Przepłukać ją wodą na sicie, po czym z powrotem włożyć do rondla i zalać wrzątkiem ok. 2 cm nad poziom kaszy. Gotować, aż kasza będzie miękka, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Zestawić z ognia, zmiksować z bananem na gładki krem za pomocą blendera. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać banana, łyżkę miodu i ekstrakt/ziarenka z wanilii, do drugiej 1/2 szklanki truskawek pokrojonych w plasterki i pozostały miód. Obie masy oddzielnie zblendować na gładkie kremy. W pucharku ułożyć krem bananowy, posypać pozostałymi truskawkami pokrojonymi na drobniejsze kawałki i przykryć kremem truskawkowym. Udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki lub podawać od razu.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj