Pomysł na zdrowy deser z wykorzystaniem kaszy jaglanej? Proponuję pyszny, dwusmakowy krem jaglany. Truskawkowo-bananowy, bardzo prosty do przygotowania i wbrew pozorom – sycący 🙂 Sprawdzi się więc także w roli letniego śniadania. Deser jest bezglutenowy i bez dodatku mleka, więc Ci, którzy są na diecie eliminacyjnej również powinni się ucieszyć 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 duży, dojrzały banan
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
- ok. 1 szklanka truskawek
Suchą kaszę wsypać do rondelka, podprażyć, aż zacznie wydzielać przyjemny aromat. Przepłukać ją wodą na sicie, po czym z powrotem włożyć do rondla i zalać wrzątkiem ok. 2 cm nad poziom kaszy. Gotować, aż kasza będzie miękka, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Zestawić z ognia, zmiksować z bananem na gładki krem za pomocą blendera. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać banana, łyżkę miodu i ekstrakt/ziarenka z wanilii, do drugiej 1/2 szklanki truskawek pokrojonych w plasterki i pozostały miód. Obie masy oddzielnie zblendować na gładkie kremy. W pucharku ułożyć krem bananowy, posypać pozostałymi truskawkami pokrojonymi na drobniejsze kawałki i przykryć kremem truskawkowym. Udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki lub podawać od razu.
Brak komentarzy