Tarta to chyba mój ulubiony sposób na czyszczenie lodówki z resztek jedzenia. Wystarczy zagnieść ciasto na spód, dodać trochę warzyw, zalać masą jajeczną i gotowe! Dodatki to kwestia indywidualnych upodobań. Tym razem postawiłam na orkiszową tartę z pieczarkami i cukinią. Idealny pomysł na zdrowy lunch lub kolację. Zainspirujcie się i twórzcie 🙂
Obiad/ Tarty wytrawne/ Wege
Tarta orkiszowa z pieczarkami i cukinią
Ciasto:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 90 g masła (schłodzonego)
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
Nadzienie:
- 1 mała cukinia
- 2-3 pieczarki
- kilka czarnych oliwek
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 18% (można też użyć jogurtu naturalnego)
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół pęczka szczypiorku
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4mm. Wyłożyć nim spód i boki formy do tarty (tym razem użyłam kwadratowej formy o boku 22 cm), wysmarowanej odrobiną masła. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika na około 15 minut, następnie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4mm. Wyłożyć nim spód i boki formy do tarty (tym razem użyłam kwadratowej formy o boku 22 cm), wysmarowanej odrobiną masła. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika na około 15 minut, następnie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 minut.
Jajka zmiksować ze śmietanką i serem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylać na podpieczony spód. Na wierzch ułożyć pokrojone w plastry warzywa i oliwki, posypać pokrojonym szczypiorkiem. Piec przez około 20-25 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy