Obiad/ Tarty wytrawne/ Wege

Tarta orkiszowa z pieczarkami i cukinią

Tarta to chyba mój ulubiony sposób na czyszczenie lodówki z resztek jedzenia. Wystarczy zagnieść ciasto na spód, dodać trochę warzyw, zalać masą jajeczną i gotowe! Dodatki to kwestia indywidualnych upodobań. Tym razem postawiłam na orkiszową tartę z pieczarkami i cukinią. Idealny pomysł na zdrowy lunch lub kolację. Zainspirujcie się i twórzcie 🙂

Ciasto:
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 90 g masła (schłodzonego)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:


  • 1 mała cukinia
  • 2-3 pieczarki
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 18% (można też użyć jogurtu naturalnego)
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół pęczka szczypiorku
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4mm. Wyłożyć nim spód i boki formy do tarty (tym razem użyłam kwadratowej formy o boku 22 cm), wysmarowanej odrobiną masła. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika na około 15 minut, następnie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 minut.
Jajka zmiksować ze śmietanką i serem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylać na podpieczony spód. Na wierzch ułożyć pokrojone w plastry warzywa i oliwki, posypać pokrojonym szczypiorkiem. Piec przez około 20-25 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj