Wiosenne menu dla mnie jest jednoznaczne z wprowadzaniem do diety większej ilości kolorów. Dbam o to, by warzywa stanowiły główną część posiłków – tworzę więc takie połączenia, gdzie mogę je fajnie wyeksponować. Próbowaliście już wegetariańskich burgerów? Jeśli nie, zróbcie takie burgery z buraka i czerwonej fasoli. Są lżejsze, bo pieczone, ale jednocześnie sycące. Cieszą oko i podniebienie. A w połączeniu z domowymi bułkami już w ogóle wymiatają 😉
Burgery z buraka i czerwonej fasoli
Składniki na 8 kotletów:
1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli*
2 ugotowane buraki (o łącznej wadze ok. 180 g po obraniu)
3/4 szklanki płatków owsianych
3 łyżki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni
1 łyżka siemienia lnianego
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano
*można użyć fasoli z puszki
Ponadto:
bułki – polecam domowe bułki z płatkami owsianymi
ulubione warzywa: np. sałata, rzodkiewka, pomidor, ogórek
sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego + ząbek czosnku + sól i pieprz
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilkę razem smażyć i zdjąć z ognia. Fasolę przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować razem z cebulką i czosnkiem. Dodać płatki owsiane, siemię lniane i starte buraki. Doprawić i ponownie krótko zblendować. Na koniec dodać słonecznik i wymieszać. Masa nie powinna być klejąca (jeśli tak jest, dodać więcej płatków lub nieco bułki tartej, by ją zagęścić).
Z masy formować niewielkie kotlety i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczone kotlety składamy w burgera, układając je na bułce, polewając łyżką sosu czosnkowego i dodając ulubione dodatki.
Smacznego!
Brak komentarzy