Genialne w swej prostocie, zdrowe, sycące i pożywne. Razem z siostrą, która od jakiegoś czasu nie je mięsa, uznałyśmy te kotlety za pyszny i bogaty w białko pomysł na obiad. Przy każdym przepisie na wegetariańskie burgery powtarzam, że uwielbiam tego rodzaju dania. Kotlety z bobu oficjalnie dołączają do grona moich ulubieńców!
Składniki na ok. 8 kotletów:
- 350g ugotowanego, obranego bobu
- 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz, szczypta ostrej papryki, szczypta oregano, szczypta gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku
- garść ulubionych pestek (u mnie pestki dyni i słonecznika)
- drobne płatki owsiane do obtoczenia (u mnie płatki błyskawiczne)
- olej do smażenia
Obrany i ostudzony bób zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami. Wbić jajko, dodać kaszę jaglaną, mąkę i pestki. Wymieszać. Z masy formować kotleciki, obtaczać je w płatkach owsianych i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju, aż będą miały złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy