Bez glutenu/ Naleśniki/ Zdrowe słodkości

Czekoladowe naleśniki gryczane z serkiem chałwowym

Naleśniki to jedno z tych dań, które w zależności od preferencji i formy podania nadają się właściwie na każdy posiłek. Ostatnio przygotowałam wersję, która w zupełności mogłaby służyć jako monoskładnik mojego codziennego jadłospisu 😉 Czekoladowe naleśniki gryczane podałam z serkiem chałwowym. Brzmi i wygląda jak rozpusta? Tak, ale caałkiem zdrowa! 🙂 
Polecam na zimowe śniadanie, obiad lub kolację. Aha, w lunchboxie do pracy też się sprawdzają. 😉


Składniki na 4 naleśniki:
  • 50 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka oleju (u mnie kokosowy)
  • 1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru)
  • Serek chałwowy:
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka miodu
Mąkę wymieszać z kakao i ksylitolem, dodać jajko i wlać mleko. Zmiksować na gładkie ciasto, następnie dodać olej i jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na minimum pół godziny.
Patelnię dobrze rozgrzać. Przed smażeniem pierwszego naleśnika pędzelkiem rozprowadzić na niej odrobinę oleju. Ciasto wymieszać. Wylać niewielką porcję, rozprowadzić je po powierzchni patelni i smażyć do zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. 
Przygotować serek chałwowy: twaróg zmiksować z tahini i miodem na gładką masę. Powstałym serkiem smarować naleśniki. Można posypać pestkami granatu lub orzechami. 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj