Bez kategorii

Czekoladowe placuszki owsiane z nutellą. Najlepsze!

– “A może kupimy nutellę?” – zakupy z tatą to jednak fajna rzecz. Sama zwykle nie wybieram tego pysznego kremu, ze względu na jego podejrzanie szybkie znikanie, do którego zresztą bardzo się przyczyniam. Ale cóż, jeśli tata ma ochotę, to inna sprawa…;)
Żeby uratować zbyt szybkie skonsumowanie nutelli prosto ze słoiczka, użyłam jej do zrobienia placuszków. I chyba mogę śmiało powiedzieć, że są to jedne z najlepszych owsianych placków, jakie miałam okazję jeść. Spróbujcie, nie zawiedziecie się ich smakiem! Bardzo polecam. 

Składniki na 5-6 placuszków:
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrębów (u mnie z czarną porzeczką)
1 łyżka mąki (użyłam żytniej pełnoziarnistej)
1 łyżeczka ciemnego kakao
1 łyżeczka cukru brązowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 duża łyżeczka nutelli

Płatki, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i kakao wymieszać. Dodać cukier, jogurt naturalny i jajko. Wymieszać razem z nutellą.
Na rozgrzanej patelni wylać odrobinę oleju (ok. 1 płaska łyżka). Smażyć placuszki z każdej strony przez ok. pół minuty, uważając, by się nie przypaliły. Podawać z nutellą, jogurtem naturalnym, miodem lub dowolnymi dodatkami, według uznania.

Smacznego!

Brak komentarzy

Skomentuj