Kasza/ Obiad

Komosa ryżowa z dynią, selerem i dressingiem sezamowym

Będąc ostatnio w Ikei na zakupach, skusiłam się też na posiłek w tamtejszej restauracji. Zaciekawiły mnie wegańskie klopsiki, które podawane są z komosą ryżową, dynią i pasternakiem. Baardzo mi posmakowało to połączenie. Od razu po powrocie do domu postanowiłam powtórzyć podobne danie we własnej kuchni.

Skupiłam się jednak nie na klopsikach, a na komosie właśnie. Uznałam, że to fantastyczny i bardzo zdrowy dodatek, np. do pieczonego mięsa. Zrobiłam więc prosty obiad z pieczonym indykiem oraz komosą ryżową z dynią i selerem. Całość polałam dressingiem, który ostatnio stał się moim hitem – połączenie tahini, sosu tamari, odrobiny miodu i oliwy jest nieziemskie! Idealne smaki na talerzu. Bardzo polecam na jesienny (i nie tylko), zdrowy posiłek.

Składniki (ok. 3 porcje):

3/4 szklanki komosy ryżowej*
1 szklanka wody
szczypta soli
ok. 200 g dyni hokkaido
1/2 bulwy selera
odrobina oleju rzepakowego
sól i pieprz
Dressing:
1 łyżka tahini
1 łyżka sosu Tamari (lub sojowego)
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
*komosę można także zmieszać z kaszą jaglaną w proporcji pół na pół, albo użyć tylko kaszy jaglanej
Dynię dobrze umyć (nie ma potrzeby obierać jej ze skórki), usunąć pestki i pokroić w kostkę. Selera obrać i również pokroić w kostkę. Warzywa rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (powinny stanowić jedną warstwę), skropić odrobiną oleju i oprószyć szczyptą soli i pieprzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie przygotować komosę. Przelać ją gorącą wodą na sicie, a następnie wrzucić do gotującej się wody ze szczyptą soli. Doprowadzić do wrzenia i przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień. Gotować przez około 15 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie wodę. Pozostawić pod przykryciem do czasu upieczenia warzyw.
Przygotować dressing: w słoiku wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Zakręcić szczelnie słoik i energicznie potrząsać, aż utworzy się jednolita emulsja.
Upieczone warzywa przełożyć do ugotowanej komosy. Dodać łyżkę dressingu i delikatnie wymieszać całość. Podawać jako osobne danie lub dodatek, np. do pieczonego mięsa. Danie polać dressingiem na talerzu.

Smacznego!

Jeśli chcesz stworzyć domową  wersję obiadu prawie jak z Ikei ;), polecam spróbować też

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj