Minęło sporo czasu, kiedy po raz pierwszy wypróbowałam przepis na te placuszki. Zdążyłam zrobić je w naprawdę wielu wersjach: z truskawkami, jak w oryginale, z malinami, z bananem, z nektarynką i rodzynkami, a w końcu – z jeżynami. Po drodze wymyśliłam owsianą wersję tych placków, która bardzo przypadła mi do gustu. Przetestowane w tak wielu podejściach, zawsze były wysoko oceniane. A zjedzone w towarzystwie smakują najlepiej.
źródło: Kwestia Smaku
Składniki (na ok.16 placków):
250 g gęstego jogurtu (naturalnego lub greckiego)
2 duże jajka
2 łyżki oleju
2 – 3 łyżki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
garść jeżyn lub innych owoców
Jogurt wymieszać z jajkami i olejem. Wsypać cukier, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszać, aż masa będzie gładka i jednolita.
Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki. W połowie smażenia na każdym placku położyć jeżynę (lub kilka).Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy