Bez kategorii

Omlet z panierowaną cukinią i warzywami

Ostatnio na blogu było dość słodko, więc dla równowagi dzisiaj przedstawiam pomysł na bardziej wytrawne danie. Cukinia panierowana w amarantusie to świetna przekąska w sezonie letnim. W połączeniu z omletem i warzywami stanowi lekki i wartościowy obiad lub kolację. Uwielbiam takie potrawy.

Składniki:
2 jajka
3 łyżki mleka
2 łyżki mąki
sól, pieprz
1/2 cukinii
1 szkl. amarantusa ekspandowanego
sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, ogórek, papryka
olej do smażenia

Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać sól i pieprz. Wsypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. 1/4 masy odlać do spodeczka, resztę usmażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przełożyć na talerz.

Cukinię umyć, pokroić w plastry o grubości ok. 5mm. Amarantus wysypać na talerz. Każdy plaster cukinii maczać w masie jajecznej a następnie obtaczać w amarantusie. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni (ok. 30-40 sekund z każdej strony).

Sałatę umyć, porwać na kawałki. Pomidorki, paprykę, rzodkiewkę i ogórka umyć. Pokroić warzywa wg uznania, ewentualnie posypać solą, pieprzem i ziołami. Ułożyć wraz z cukinią na omlecie.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj