Placuszki/ Śniadanie

Wegańskie bananowe placuszki z chia

Pyszne, sycące i proste placuszki z mnóstwem dobroczynnych składników. Nasiona chia, oprócz tego, że są bardzo zdrowe, posiadają kolejną właściwość – mogą zastąpić jajko w diecie wegan. Po zalaniu wodą tworzy się z nich bowiem klejąca masa, która świetnie związuje resztę składników. Świetna propozycja na śniadanie bez nabiału i cukru. Polecam!

Składniki na 6 placuszków:

  • 2 łyżki chia 
  • 50 ml wody
  • 75 g banana
  • 40 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 ml mleka roślinnego (w wersji nie wegańskiej można zastąpić krowim)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia

Nasiona chia zalać wodą i odstawić  na 10 minut.
Banana blendować, dodać cynamon, ksylitol i mąkę, zmiksować. Dodać namoczone chia i mleko, wymieszać na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane. Łyżką nakładać porcję ciasta, smażyć z dwóch stron na małym ogniu, aż placuszki będą rumiane.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj