Pyszne, sycące i proste placuszki z mnóstwem dobroczynnych składników. Nasiona chia, oprócz tego, że są bardzo zdrowe, posiadają kolejną właściwość – mogą zastąpić jajko w diecie wegan. Po zalaniu wodą tworzy się z nich bowiem klejąca masa, która świetnie związuje resztę składników. Świetna propozycja na śniadanie bez nabiału i cukru. Polecam!
Składniki na 6 placuszków:
- 2 łyżki chia
- 50 ml wody
- 75 g banana
- 40 g mąki pełnoziarnistej
- 50 ml mleka roślinnego (w wersji nie wegańskiej można zastąpić krowim)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
Nasiona chia zalać wodą i odstawić na 10 minut.
Banana blendować, dodać cynamon, ksylitol i mąkę, zmiksować. Dodać namoczone chia i mleko, wymieszać na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane. Łyżką nakładać porcję ciasta, smażyć z dwóch stron na małym ogniu, aż placuszki będą rumiane.
Smacznego!
Brak komentarzy