Sernik z ryżem? Czemu nie! Byłam ciekawa, jaki efekt da połączenie takich składników jak ryż i twaróg. Tak jak przypuszczałam, ciasto wyszło lekko kleiste, lecz jednocześnie delikatne. Wyczuwalny jest zarówno ser, jak i ryż, przez co całość jest mocno sycąca. Dodatek białej czekolady i aromat jaśminowy sprawiają, że deser nabiera charakteru. Śmiałam się, że to idealne danie dla trenujących – zamiast kurczaka i ryżu jest twaróg i ryż 😉 Polecam spróbować – do odważnych świat należy! #zaryżykuj
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g ryżu jaśminowego (użyłam marki Uncle Ben’s)
- 250 g twarogu półtłustego
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
- Na wierzch:
- 20 dag truskawek
- 150 g serka śmietankowego
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. Całkowicie ostudzić. Zimny ryż przełożyć do wysokiego naczynia i przy pomocy blendera ręcznego zblendować na gładką masę, dodając jogurt.
Twaróg zblendować na gładką masę, dodać żółtka, cukier oraz masę ryżowo-jogurtową, zmiksować. Dodać kaszę i proszek budyniowy, ponownie zmiksować. Czekoladę posiekać, wmieszać do masy. Białka ubić na sztywną pianę. Przy pomocy łopatki bardzo delikatnie wymieszać z masą serowo-ryżową. Całość wylać do tortownicy o śr. 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 60 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do całkowitego ostudzdenia, po czym schłodzić je w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Przygotować krem serowy: serek zmiksować z ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem. Truskawki umyć i przekroić na połówki.
Schłodzony sernik udekorować kremem serowym i truskawkami.
Smacznego!
Brak komentarzy