Jeśli szukacie właśnie pomysłu na szybkie i smaczne śniadanie, spróbujcie zrobić muffiny jajeczne. To nic innego, jak pieczona forma mini omletów, które są na tyle uniwersalne, że można podać je naprawdę w przeróżnych wariantach smakowych. Ja wykorzystałam różyczki brokuła, ser feta i paprykę, ale to tylko propozycja – świetnie sprawdzi się każdy inny ser, szynka, pomidory, szpinak… Wrzućcie do małych foremek po prostu to, co lubicie i macie akurat pod ręką, zalejcie masą jajeczną i zajadajcie się po chwili pysznym śniadaniem 🙂
Pyszności!
Muffiny jajeczne z brokułem i fetą
Składniki na 4 muffiny:
- 2 duże jajka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 różyczki brokuła
- kawałek czerwonej papryki
- ok. 30 g sera feta
- sól, pieprz, oregano, słodka papryka – do smaku
Przygotować 4 silikonowe foremki do muffinek. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Jajka roztrzepać z jogurtem, solą, pieprzem i oregano. Różyczki brokuła wrzucić na około 1 minutę do wrzątku. Wyjąć z wody, podzielić na mniejsze cząstki i ułożyć w foremkach. Paprykę i fetę pokroić w drobną kostkę, również przełożyć do foremek. Zalać je przygotowaną masą jajeczną, posypać szczyptą słodkiej papryki. Wstawić do piekarnika na około 15-17 minut, aż muffiny zetną się i lekko zrumienią.
Smacznego!
Brak komentarzy