Śniadanie/ Wytrawne

Muffiny jajeczne z brokułem i fetą

Jeśli szukacie właśnie pomysłu na szybkie i smaczne śniadanie, spróbujcie zrobić muffiny jajeczne. To nic innego, jak pieczona forma mini omletów, które są na tyle uniwersalne, że można podać je naprawdę w przeróżnych wariantach smakowych. Ja wykorzystałam różyczki brokuła, ser feta i paprykę, ale to tylko propozycja – świetnie sprawdzi się każdy inny ser, szynka, pomidory, szpinak… Wrzućcie do małych foremek po prostu to, co lubicie i macie akurat pod ręką, zalejcie masą jajeczną i zajadajcie się po chwili pysznym śniadaniem 🙂

Pyszności!

Muffiny jajeczne z brokułem i fetą

Składniki na 4 muffiny:
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 różyczki brokuła
  • kawałek czerwonej papryki
  • ok. 30 g sera feta
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka – do smaku

Przygotować 4 silikonowe foremki do muffinek. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Jajka roztrzepać z jogurtem, solą, pieprzem i oregano. Różyczki brokuła wrzucić na około 1 minutę do wrzątku. Wyjąć z wody, podzielić na mniejsze cząstki i ułożyć w foremkach. Paprykę i fetę pokroić w drobną kostkę, również przełożyć do foremek. Zalać je przygotowaną masą jajeczną, posypać szczyptą słodkiej papryki. Wstawić do piekarnika na około 15-17 minut, aż muffiny zetną się i lekko zrumienią.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj