Kotleciki/ Obiad/ Wege

Kotleciki brokułowe

Kiedy brokuł leży już kilka dni w Twojej kuchni, a ty nadal nie masz na niego pomysłu, ten przepis może ci się przydać 🙂 Kotleciki brokułowe są łatwe do zrobienia i stanowią fajną alternatywę dla zwyczajnych (i trochę nudnych) gotowanych różyczek brokułu. Wystarczy zetrzeć warzywo, dodać kilka składników, uformować zgrabne kotlety i upiec je w piekarniku. To mój kolejny pomysł na zdrowy i kolorowy obiad. Idealny do zabrania na wynos!

PS pizza na brokułowym spodzie też jest fajnym pomysłem, warto przetestować!

Kotleciki brokułowe

Składniki na 8 sztuk:

1 brokuł
1 jajko
3 łyżki startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
2 łyżki mąki (dowolnej – u mnie kukurydziana)
1 łyżka oleju
3-4 sztuki suszonych pomidorów z oleju
przyprawy: sól, pieprz, oregano

Brokuł umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę, czosnek i suszone pomidory drobno pokroić, dodać do brokuła. Dodać jajko, mąkę, ser, olej i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać (uwaga – masa nie powinna być bardzo klejąca, jeśli tak jest, dodać nieco więcej mąki). Z masy formować kotleciki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30-40 minut, aż kotlety będą zrumienione.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj