Czyli moje pierwsze i na pewno nie ostatnie podejście do ciecierzycy.
Ostatnio polubiłam tego typu obiady. Mnie bardzo smakują, a do tego są lekkie, zdrowe i kolorowe. Czego chcieć więcej? 🙂 Inspirowałam się przepisem Kasi, jednak trochę je zmodyfikowałam dodając orzeszki ziemne i pomidory. Upiekłam też moje kotleciki zamiast smażyć, gdyż taka wersja chyba bardziej mi odpowiada. Podane z kasza jęczmienną i sosem pomidorowym smakują pysznie!
Przy okazji, wczoraj otrzymałam duuuży kosz z produktami Pudliszki – nagrodę w konkursie organizowanym niedawno na Durszlaku. Jestem bardzo zadowolona i dziękuję organizatorom za wyróżnienie! Teraz możecie się spodziewać sporej ilości pomidorowych przepisów 🙂
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej (nie miałam; użyłam otrębów)
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
szczypta tymianku
sól i pieprz (masa musi być dobrze doprawiona!)
Z masy formować kulki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut, następnie przewrócić delikatnie kotleciki na drugą stronę i dopiekać jeszcze 5-10 minut.
Brak komentarzy