Bez kategorii

Puszysta babka kokosowa

Podobno wiosna już za..9 dni. A Wielkanoc za niecałe 3 tygodnie.
Cóż… Patrząc za okno jakoś trudno mi w to wszystko uwierzyć. 
Trochę na przekór padającemu śniegu, szarudze i przymrozkom, upiekłam babkę. W końcu to taki wiosenny, wielkanocny wypiek… Może pomoże w przywołaniu słońca. A jeśli nie, to przynajmniej mam pyszny deser do popołudniowej kawy 🙂 
Kokosowa babka jest puszysta i wilgotna. I najważniejsze, czego zawsze obawiam się szczególnie przy pieczeniu babek, nie ma ANI ŚLADU zakalca! Możemy polać ją lukrem, ale ja posypałam ją skromnie cukrem pudrem. Zachęcam, jest naprawdę pyszna 🙂



źródło, w nawiasie podaję z moimi zmianami


Składniki:
250 g miękkiego masła (użyłam margaryny)
1 szklanka drobnego cukru (dałam troszkę mniej)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (zastąpiłam aromatem kokosowym)
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka mleka kokosowego /mleka krowiego – użyłam krowiego

Formę na babkę z kominem o pojemności ok. 2,5 litra wysmarować masłem i obsypać mąką. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Do misy miksera włożyć miękkie masło (lub margarynę), cukier i ekstrakt z wanilii (lub inny aromat). Utrzeć mikserem na białą i puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mleko. Zmiksować na jednolitą masę.
Masę wlać do przygotowanej formy i piec przez 1 godzinę. Po ostudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Przepis dodaję do akcji:


Brak komentarzy

Skomentuj