źródło, w nawiasie podaję z moimi zmianami
Składniki:
250 g miękkiego masła (użyłam margaryny)
1 szklanka drobnego cukru (dałam troszkę mniej)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (zastąpiłam aromatem kokosowym)
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka mleka kokosowego /mleka krowiego – użyłam krowiego
Formę na babkę z kominem o pojemności ok. 2,5 litra wysmarować masłem i obsypać mąką. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Do misy miksera włożyć miękkie masło (lub margarynę), cukier i ekstrakt z wanilii (lub inny aromat). Utrzeć mikserem na białą i puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mleko. Zmiksować na jednolitą masę.
Masę wlać do przygotowanej formy i piec przez 1 godzinę. Po ostudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji:
Brak komentarzy