Siła prostoty. Szybko i smacznie. Naleśniki zawsze są dobrym pomysłem na obiad. Do tego sos koperkowy i kompletny posiłek gotowy 🙂
Składniki:
Naleśniki (ok. 10 sztuk)
150 g mąki (kopiasta szklanka)
2 jajka
szklanka mleka (najlepiej 3,2% tłuszczu)
szczypta soli
łyżeczka oleju lub oliwy
Jajka i mleko zmiksować. Miksując dodać przesianą mąkę i szczyptę soli. Pozostawić ciasto pod przykryciem na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie dodać do niego trochę wody (ok.pół szklanki), by miało odpowiednią konsystencję i łyżeczkę oleju/oliwy. Zapobiegnie to przywieraniu naleśnikom do patelni. Usmażyć naleśniki, odłożyć na talerz.
Farsz:
1 łyżka masła
1 opakowanie mrożonego szpinaku (użyłam liściastego)
2 ząbki czosnku
pół małej cebulki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz (dość sporo)
ew. biały ser lub feta – ok. 70g – można pominąć
starty żółty ser
Rozgrzać masło, wrzucić szpinak i całkowicie rozmrozić. Odparować z niego wodę a jeśli jest taka potrzeba, odcisnąć dodatkowo nadmiar wody na sitku (inaczej farsz rozmoczy naleśniki). Dodać czosnek i cebulkę (przecisnęłam wszystko przez praskę, z lenistwa :D). Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ewentualnie dodać biały ser lub fetę, wymieszać.
Każdy naleśnik posmarować łyżką farszu. Zwijać jak krokiety:
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem. Zapiekać ok. 15 minut, polać sosem koperkowym i podawać.
Sos koperkowy:
3/4 szkl. wody
1/4 szkl. śmietany 30%
1 łyżka mąki
pół kostki rosołowej
1 pęczek koperku
pieprz
Zagotować wodę z kostką rosołową. Śmietankę wymieszać z mąką, dokładnie, by nie było grudek. Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do „bulionu”. Wlać śmietanę z mąką, dobrze wymieszać, doprawić pieprzem.
Brak komentarzy