Bardzo lubię drożdżowe wypieki, więc kiedy zobaczyłam na portalu Pinterest pomysł zrobienia duużej choinki z cynamonowym nadzieniem, od razu wzięłam się za jego wykonanie :)W tym całym podekscytowaniu, jako że przepis napisany był po angielsku, zupełnie przeoczyłam ilość porcji, które mają wyjść z podanych składników. Ostatecznie okazało się, że przygotowałam ciasto prawie z… kilograma mąki. A że drożdżowe, to rośnie. I ledwo zmieściło się w mojej największej misce 😉 Cóż, mam nauczkę, żeby dokładnie czytać przepisy, zwłaszcza te anglojęzyczne.
Wam podaję już przepis zmniejszony o połowę. Z podanych proporcji powinny wyjść dwie duże choinki, więc jeśli jedna w zupełności Wam wystarczy – możecie spokojnie podzielić składniki jeszcze raz na pół.
Źródło
Składniki:
1,5 szkl. mleka
1/2 szkl. ciepłej wody
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka suchych drożdży
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru
2 małe jajka
mąka (hmm, myślę, że 1/2kg powinno wystarczyć ;))
Nadzienie:
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
Mleko podgrzać, zostawić by troszkę ostygło.
Letnią wodę wymieszać z pół łyżeczki cukru i dodać suszone drożdże. Wymieszać, odstawić do spienienia.
Do ciepłego mleka dodać olej, cukier (pół szklanki) i zmiksować. Odstawić do ostygnięcia (ma być delikatnie ciepłe).
Jajka ubić w osobnej miseczce.
Do letniego mleka z olejem i cukrem dodać ubite jajka i rozczyn drożdżowy.
Miksując, dodawać po jednej szklance mąki, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek misy. Wtedy wyłączyć mikser i, posługując się rękami, zagnieść ciasto, dosypując tyle mąki, ile będzie potrzeba do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto może być delikatnie lepiące, ale nie może bardzo kleić się do rąk. Ważne, żeby móc je potem swobodnie rozwałkować.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią (w celu odgazowania), podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na dość cienki placek:
Placek posmarować masłem, posypać cynamonem i cukrem.
Złożyć na pół…
i nacinać z obu stron, symetrycznie, tworząc gałęzie oraz pień:
Gotowe nacięcia poskręcać.
Choinkę ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić na ok. 20 minut, aby podrosła. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni.
Wyrośniętą choinkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok.25 minut.
Dowolnie udekorować.
Post Views: 1 122
Brak komentarzy