Ostatnio kreatywność mnie nie opuszcza. Oby tylko wytrzymała ze mną do końca maja 😉
Na fali moich nietypowych pomysłów stworzyłam takie oto śniadanie. PRZEPYSZNE śniadanie.
Tosty francuskie, czyli chleb obtoczony w masie jajecznej i smażony na maśle, zazwyczaj w wersji na słodko, znają chyba wszyscy. To fajny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
Ale tostowe roladki z nutellą, serkiem białym i dżemem? Poezja!
Zapraszam na moją propozycję pysznego, bardzo łatwego, szybkiego i nowoczesnego śniadania. Musicie je zrobić, zapewniam, że nie pożałujecie!
Składniki:
chleb tostowy, najlepiej pszenny – dowolna ilość, u mnie 4 kromki
nadzienie: krem czekoladowy, dżem, serek biały, masło orzechowe – do wyboru
1 duże jajko
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka masła
cukier puder do posypania
Z chleba tostowego odkroić skórki. Za pomocą wałka rozwałkować je na cienkie prostokąty. Każdy posmarować dowolnym nadzieniem (lub kilkoma naraz, zdecydownie polecam połączenie twarożku i nutelli).
Zwinąć w dość ciasną roladkę. Aby nie rozwinęła się na patelni, można każdą dodatkowo obwiązać nitką dookoła, choć nie jest to konieczne. Każdą roladkę obtoczyć w jajku roztrzepanym z 2 łyżkami mleka i cukrem. Na patelni rozgrzać masło. Smażyć tostowe roladki z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
Ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy