Nie sądziłam, że w taki prosty sposób mogę uzyskać cały słoik pysznej, idealnie skomponowanej, dostosowanej do moich upodobań granoli. Żadnych konserwantów, żadnych sztucznych przedłużaczy świeżości… Same plusy 😉 Chociaż nie, jest jeden minus.. Znika zdecydowanie zbyt szybko!
Składniki na ok. 1,5l słoik granoli:
2 szkl. płatków owsianych
2 szkl. dowolnej mieszanki ziaren: posiekanych z grubsza migdałów, orzechów, słonecznika, pestek dyni, wiórek kokosowych, sezamu
4 łyżki oleju słonecznikowego
5 łyżek miodu
pół łyżeczki cynamonu
3 łyżki soku z pomarańczy
Olej, miód, sok z pomarańczy i cynamon wymieszać. Płatki owsiane wymieszać z pozostałymi ziarnami. Wlać mokre składniki, wymieszać, by mieszanka dokładnie się oblepiła. Wysypać równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w 170 stopniach przez ok. 45 minut, mieszając co jakieś 10 minut (granola bardzo szybko może się przypalić, należy być czujnym!). Ostudzić, przełożyć do słoika.
Dodawać do mleka, jogurtu… ale zaraz, przecież doskonale wiecie, z czym Wam smakuje najbardziej 😉
Brak komentarzy