Bez kategorii

Ciasto marchewkowo-czekoladowe

Biorąc pod uwagę fakt, że ciasto marchewkowe jest u mnie na blogu najpopularniejszym wpisem, myślę, że dzisiejszy post przypadnie Wam do gustu 🙂
Ciasto upiekłam na Międzynarodowy Dzień Czekolady, pech jednak chciał, że wcześniej nie udało mi się go opublikować… To nic, z pewnym poślizgiem – ale jest! 
Jak smakuje? Znajoma, którą nim poczęstowałam, zapytała najpierw: “podasz mi przepis na to brownies?”
Jakie było jej zdziwienie, kiedy wyznałam, że w środku znajduje się… marchewka 😉 To właśnie za jej sprawą ciasto jest takie wilgotne. Mnie najbardziej smakowało z dodatkiem szklanki mleka… Polecam, warte wypróbowania!


Przepis powstał z modyfikacji tego ciasta marchewkowego. Sposób wykonania jest taki sam.

Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szkl. kakao
4 duże marchewki
3/4 szkl. oleju
4 jajka
1 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
2 łyżeczki cynamonu
1 pasek gorzkiej czekolady
szczypta soli

opcjonalnie: plasterki banana do dekoracji



Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, kakaem i szczyptą soli wymieszać w misce. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Mikserem utrzeć jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Na końcu powoli wlewać olej i wymieszać. Dodać startą marchewkę oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką.

Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, ułożyć plasterki banana (opcjonalnie) i wstawić do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika. Piec około 45 minut. Po upieczeniu, kiedy ciasto wystygnie można je oprószyć cukrem pudrem. 



Brak komentarzy

Skomentuj