Biorąc pod uwagę fakt, że ciasto marchewkowe jest u mnie na blogu najpopularniejszym wpisem, myślę, że dzisiejszy post przypadnie Wam do gustu 🙂
Ciasto upiekłam na Międzynarodowy Dzień Czekolady, pech jednak chciał, że wcześniej nie udało mi się go opublikować… To nic, z pewnym poślizgiem – ale jest!
Jak smakuje? Znajoma, którą nim poczęstowałam, zapytała najpierw: „podasz mi przepis na to brownies?”
Jakie było jej zdziwienie, kiedy wyznałam, że w środku znajduje się… marchewka 😉 To właśnie za jej sprawą ciasto jest takie wilgotne. Mnie najbardziej smakowało z dodatkiem szklanki mleka… Polecam, warte wypróbowania!
Przepis powstał z modyfikacji tego ciasta marchewkowego. Sposób wykonania jest taki sam.
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
4 duże marchewki
3/4 szkl. oleju
4 jajka
1 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
2 łyżeczki cynamonu
1 pasek gorzkiej czekolady
szczypta soli
opcjonalnie: plasterki banana do dekoracji
5 komentarzy
Renia
15 lutego 2019 at 16:48Pyszne ciasto, mój 6 latek właśnie się nim zajada a to oznacza najwyższą ocenę?
Próbowałam wielu przepisów w podobnym stylu, ale nie chciał jeść,wszystko zostawało tylko dla mamy.
Planeta Smaku
17 lutego 2019 at 21:35Bardzo się cieszę, że ciasto posmakowało i że synek chętnie po nie sięga! 🙂
narutowa95
14 grudnia 2019 at 13:30Mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe, jest pyszne! Pozdrawiam ?
Kkk
23 listopada 2020 at 14:54Co oznacza pasek czekolady?
Planeta Smaku
25 listopada 2020 at 18:41Jeden rządek – zazwyczaj w rządku są 3-4 kostki 🙂