Nie sądziłam, że w wysłużonym zeszycie z przepisami, należącym do mojej mamy, odnajdę takie perełki jak wegański murzynek! Oczywiście nie było to zaznaczone w nazwie, ale gdy tylko przeczytałam skład, pomyślałam – ciekawe, jak będzie smakowało ciasto, które nie ma w składzie ani jajek, ani mleka. Okazało się, że smakiem nie ustępuje tradycyjnej wersji, zgodnie z obietnicą – jest błyskawiczny i z całą pewnością mogę go polecić. Nie tylko weganom 🙂
Składniki:
- 2 szkl. mleka roślinnego (u mnie migdałowe, w wersji nie wegańskiej można użyć zwykłego)
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej kawy
- 3 łyżki dowolnego dżemu
- 1 łyżka octu
- 1/2 szkl. oleju
Wszystkie składniki zmiksować tylko do połączenia. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
6 komentarzy
Fabs
11 stycznia 2020 at 17:30Przesmaczny i szybki. Polecam. Najlepiej w 200°C przez ok 20min. Mniam. Dziekuje za pomysl.
Ola
30 marca 2020 at 19:56Pychota! Dzięki za przepis 😍
Ewa
1 kwietnia 2020 at 18:26Dziękuję za przepis. Wyszedł przepyszny 🙂
Iwona
3 kwietnia 2020 at 14:39Jaka wielkość blaszki?
Planeta Smaku
3 kwietnia 2020 at 18:57Moja keksówka ma długość ok 25 cm, pozdrawiam!
Jarek
12 czerwca 2020 at 13:27Bardzo dobre i proste ciasto. Można dodać orzechy lub platki migdałowe.