Bez kategorii

Wegański murzynek błyskawiczny

Nie sądziłam, że w wysłużonym zeszycie z przepisami, należącym do mojej mamy, odnajdę takie perełki jak wegański murzynek! Oczywiście nie było to zaznaczone w nazwie, ale gdy tylko przeczytałam skład, pomyślałam – ciekawe, jak będzie smakowało ciasto, które nie ma w składzie ani jajek, ani mleka. Okazało się, że smakiem nie ustępuje tradycyjnej wersji, zgodnie z obietnicą – jest błyskawiczny i z całą pewnością mogę go polecić. Nie tylko weganom 🙂

Składniki:

  • 2 szkl. mleka roślinnego (u mnie migdałowe, w wersji nie wegańskiej można użyć zwykłego)
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kawy
  • 3 łyżki dowolnego dżemu
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 szkl. oleju

Wszystkie składniki zmiksować tylko do połączenia. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

6 komentarzy

  • Reply
    Fabs
    11 stycznia 2020 at 17:30

    Przesmaczny i szybki. Polecam. Najlepiej w 200°C przez ok 20min. Mniam. Dziekuje za pomysl.

  • Reply
    Ola
    30 marca 2020 at 19:56

    Pychota! Dzięki za przepis 😍

  • Reply
    Ewa
    1 kwietnia 2020 at 18:26

    Dziękuję za przepis. Wyszedł przepyszny 🙂

  • Reply
    Iwona
    3 kwietnia 2020 at 14:39

    Jaka wielkość blaszki?

    • Reply
      Planeta Smaku
      3 kwietnia 2020 at 18:57

      Moja keksówka ma długość ok 25 cm, pozdrawiam!

  • Reply
    Jarek
    12 czerwca 2020 at 13:27

    Bardzo dobre i proste ciasto. Można dodać orzechy lub platki migdałowe.

  • Skomentuj