Tytuł posta nie oddaje w pełni smaku tej sałatki. Nie wiedziałam bowiem, jak streścić w kilku słowach tak różnorodne składniki…Ostry smak porów i cebulki zagłuszony słodyczą papryki i kukurydzy, uzupełniony brązowym ryżem, kremowym sosem i jajkami. Do tego pestki granatu, by nie było tak nudno – czerwone kuleczki wyglądają w tej sałatce intrygująco, dodając całej kompozycji charakteru. To cały wachlarz produktów, jakie można znaleźć w jednej miseczce. Zdrowo, kolorowo, zaskakująco.
To propozycja dla wszystkich tych, którzy kochają jedzenie i zdrowy tryb życia, a przy tym uwielbiają różnorodność i chętnie sięgają po nowe połączenia smaków.
Składniki:
- 2 pory
- 1 cebula
- 3 jajka
- 1 torebka brązowego ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 granatu
- 4 ogórki konserwowe
sos:
- 4 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- posiekany koperek
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i pozostawić do ostygnięcia.
Pory dokładnie umyć, odkroić ciemnozielone końce. Pokroić jasne części porów w półplasterki, posolić, by zmiękły. Cebulę drobno posiekać, dodać do pora. Ogórki i umytą paprykę pokroić w kostkę. Ostudzone jajka pokroić, wymieszać wszystkie składniki. Dodać ryż, kukurydzę i pestki granatu (owoc przekroić na pół i uderzać drewnianą łyżką w skórkę, by pestki wypadły). Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Zrobić sos: połączyć ze sobą jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i przyprawy. Polać sałatkę sosem i wymieszać. Wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Brak komentarzy