Bez kategorii

Chleb orkiszowo-gryczany z pestkami dyni

Ten przepis powstał zupełnie spontanicznie. Po prostu – wyjęłam drożdże, mąkę, wodę i wszystko to wymieszałam, nie wiedząc, czy proporcje są w porządku. Czasem jednak intuicja dobrze podpowiada…i niespodziewanie upiekłam bardzo dobry chleb. Nie kruszy się, ma elastyczny środek i zawiera dużo dobroci: mąkę orkiszową, mąkę gryczaną, pestki dyni i słonecznika. Mój własny, chrupiący bochenek.

Składniki na 1 bochenek:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1-1 i 1/2 szkl. letniej wody
  • 2 garści pestek dyni
  • garść ziaren słonecznika
Drożdże zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem. Wymieszać, odstawić na 15 minut.
Mąki wymieszać w dużej misce z solą, garścią pestek dyni i słonecznika. Wlać rozczyn drożdżowy, stopniowo dolewać wodę (początkowo 1 szklankę, jeśli będzie potrzeba – dodać jeszcze 1/2 szklanki). Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję, ale musi być elastyczne. Nie dosypywać mąki. Wyrabiać przez ok. 10 minut, po czym oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią. Keksówkę wysmarować olejem, wysypać mąką i ziarnami. Przełożyć do niej ciasto. Pozostawić na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Chleb przed pieczeniem posypać pozostałą garstką pestek dyni i odrobiną słonecznika. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut, aż bochenek będzie złocisty (jeśli pestki zaczną się wcześniej przypalać, można chleb przykryć kawałkiem folii aluminiowej i dopiekać dalej).
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj