Sesja bardzo dobrze wpływa na moją kreatywność w kuchni. Niespodziewanie dobrze! Zmęczona nauką, z wielką chęcią robię sobie przerywniki w postaci gotowania. Im dłużej mi schodzi, tym lepiej. Nauka nie zając, prawda? 😉
Nie powinno nikogo dziwić, że bardzo lubię rukolę. W końcu ma orzechowy smak! I do tego świetnie sprawdza się, nie tylko jako składnik sałatek!
Pesto z rukoli:
- pół opakowania rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 duże filety z mintaja
- 1 kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- duża szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka pesto z rukoli
- szczypta bazylii
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- 4 bułki
- garść rukoli
- pomidorki koktajlowe
Przygotować pesto: rukolę umyć i osuszyć, zmiksować w blenderze razem z oliwą, czosnkiem, octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem. Sos powinien być jednolity.
Filety rybne pokroić na mniejsze części (jeśli używamy mrożonych, rozmrozić je i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem). Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. W malakserze umieścić kawałki ryb, bułkę i pesto. Dokładnie zmiksować. Wyjąć z pojemnika, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Formować z masy kotlety, obtaczać je w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.
Na talerzu ułożyć rukolę i pomidorki koktajlowe. Polać pesto z rukoli. Bułkę przekroić na pół, każdą posmarować łyżką pesto, ułożyć na niej kotleta rybnego.
Brak komentarzy