W końcu udało mi się powiększyć kolekcję kuchennych gadżetów o małe foremki do tartaletek. Nie czekałam zbyt długo z ich wykorzystaniem – od razu upiekłam kruche ciastka zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Nie potrafiłam się zdecydować, które chcę spróbować jako pierwsze 🙂 Dzisiaj zostawiam więc przepis na małe, deserowe tartaletki z masą truskawkowo-bananową. Idealnie sprawdzą się na letnie dni!
Składniki (6 szt.):
Tartaletki:
- 125 g mąki pełnoziarnistej
- 70 g zimnego masła
- 1 małe jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 1/2 szkl. truskawek
- 1 banan
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/3 szkl. wody
- 2 łyżki cukru
- kilka truskawek, plasterki banana i listki mięty do przybrania
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i sól. Uformować kopiec, zrobić dołek i wbić do niego jajko. Połączyć z pokrojonym w kostkę masłem, szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą, uformować z ciasta dysk i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wycinać koła, wylepić nim przygotowane foremki do tartaletek (wysmarowane uprzednio masłem i obsypane mąką). Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Całkowicie ostudzić, ostrożnie wyjąć z foremek.
Truskawki zmiksować razem z bananem, cukrem i śmietaną. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. po czym połączyć z masą owocową. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Tężejącą masą napełniać tartaletki. Udekorować połówkami truskawek, plasterkiem banana i listkami mięty. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Brak komentarzy