Zapiekanki to wspaniały wynalazek. Nie potrzeba wielu składników, aby wyczarować pyszne i sycące danie. Tak naprawdę wystarczy zerknąć do lodówki i kuchennych szafek, by znaleźć inspirację do stworzenia ciekawej potrawy. Potem jeszcze na chwilę do piekarnika… i gotowe!
Dzisiaj mam dla Was dwie propozycje. Obie pyszne, obie idealne na lekki i smaczny posiłek, zwłaszcza w czasie letnich dni. Zapiekanka na słodko, z serem i truskawkami oraz na słono – z brokułami, fasolką szparagową, jajkiem sadzonymi i suszonymi pomidorami. Którą wersję wybieracie?
Zapiekanka z serem i truskawkami
Składniki:
- 1/2 woreczka brązowego ryżu*
- 150 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki miodu lub cukru
- 1/2 szkl. truskawek
Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Ser zmiksować z cukrem i jajkiem. Truskawki zmiksować na puree, ewentualnie dosłodzić do smaku. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć brązowy ryż, przykryć kilkoma łyżkami musu truskawkowego, wyłożyć warstwę serową i pozostały mus. Wstawić do piekarnika na ok. 20 minut (180 stopni).
Zapiekanka z brokułami i fasolką, jajkiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1/2 woreczka brązowego ryżu*
- po garści brokułów i zielonej fasolki (użyłam mrożonych)
- 1 jajko
- 1 suszony pomidor
- 1 łyżka śmietanki kremówki
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
Ugotować brokuła i fasolkę. Śmietankę połączyć z musztardą, doprawić solą i pieprzem. W naczyniu na dnie ułożyć brązowy ryż, polać go sosem. Przykryć ugotowanymi warzywami. Zrobić dołek, wbić w niego jajko. Na wierzch ułożyć pokrojonego w paski suszonego pomidora. Oprószyć pieprzem.
Zapiekać przez ok. 25 minut, aż jajko się zetnie.
*użyłam naturalnego brązowego ryżu Halina
Brak komentarzy