- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
- 6 dużych jabłek (ok.1 kg)
- sok z 1/2 cytryny
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Krem budyniowo-ananasowy:
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 1/4 szklanki wody
- syrop z 1 puszki ananasów + 1/3 szklanki wody
- Ponadto:
- 1 puszka ananasów w plastrach
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 400 ml wody
Ciasto:
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski, posypać 1/2 szklanki cukru i skropić sokiem z cytryny. Białka ubić, dodać resztę cukru. Powoli wlać żółtka i zmiksować na mniejszych obrotach. Następnie dodać mąkę przesianą z sodą i proszkiem, jabłka (z wytworzonym sokiem) i posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać dużą łopatką lub łyżką i przełożyć do prostokątnej formy o wym. 28×40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 50 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone).
Krem:
Syrop ananasowy wymieszać z wodą i zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem, 1/4 szklanki wody i proszkiem budyniowym. Wlać na gotujący się syrop i energicznie mieszając, gotować aż zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami budyń. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę.
Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego tężenia. Na ostudzonym cieście rozsmarować krem, ułożyć plastry ananasa. Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Brak komentarzy