Ciasta/ Ciasta przekładane

Ciasto Meduza

Jakiś czas temu miałam okazję spróbować ciasta, które bardzo mnie zaintrygowało. Składało się z kilku warstw – na dole było ciasto orzechowe, w środku lekko cytrusowy krem, ananasy i galaretka. Od razu zapytałam o przepis „u źródła”, jednak okazało się, że to ciasto pochodzi.. z cukierni. Nie poddałam się tak łatwo i sięgnęłam po wszechwiedzącą wyszukiwarkę, wpisując bardzo obrazowo, jak powinien wyglądać poszukiwany przeze mnie deser. No i znalazłam! Intrugujące ciasto o intrygującej nazwie „Meduza”. Nietypowe, ale bardzo dobre. Słoneczny akcent przydatny zwłaszcza w zimowym okresie 🙂

Przepis znalazłam na blogu W kuchennym oknie, oryginalnie pochodzi z przepisów Siostry Anastazji. Podaję z moimi zmianami.
Składniki :
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 6 dużych jabłek (ok.1 kg)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • Krem budyniowo-ananasowy:
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • syrop z 1 puszki ananasów + 1/3 szklanki wody
  • Ponadto:
  • 1 puszka ananasów w plastrach
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 400 ml wody

Ciasto:
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski, posypać 1/2 szklanki cukru i skropić sokiem z cytryny. Białka ubić, dodać resztę cukru. Powoli wlać żółtka i zmiksować na mniejszych obrotach. Następnie dodać mąkę przesianą z sodą i proszkiem, jabłka (z wytworzonym sokiem) i posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać dużą łopatką lub łyżką i przełożyć do prostokątnej formy o wym. 28×40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 50 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone).

Krem:
Syrop ananasowy wymieszać z wodą i zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem, 1/4 szklanki wody i proszkiem budyniowym. Wlać na gotujący się syrop i energicznie mieszając, gotować aż zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami budyń. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę.

Wykonanie warstw ciasta:
Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego tężenia. Na ostudzonym cieście rozsmarować krem, ułożyć plastry ananasa. Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj