Ale jak to – ryba i kiszona kapusta?! Na początku byłam sceptycznie nastawiona do tego połączenia. Jednak szybko okazało się, że taka kombinacja może być naprawdę smaczna!
Skąd pomysł? Miałam okazję spróbować podobnego „kulebiaka” w trakcie warsztatów zorganizowanych przed świętami w hotelu Poziom 511. A przygotował to danie sam Karol Okrasa, który zainspirował mnie do powtórzenia tego wypieku we własnej kuchni. Prosto, niebanalnie, wyjątkowo smakowicie. Łososia można zastąpić inną rybą, wedle uznania – może być dorsz, halibut, pstrąg łososiowy… Polecam – genialnie sprawdzi się jako przystawka, np. z czerwonym barszczem lub jako samodzielny obiad.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g fileta z łososia bez skóry
- 100 g kiszonej kapusty
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju
- 50 g suszonych grzybów, ugotowanych i drobno pokrojonych
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 czerwona papryka
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- sól i pieprz do smaku
Paprykę umyć, przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne z pestkami. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skórką do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec, aż skórka lekko zbrązowieje (ok.25 minut). Gorącą paprykę przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawinąć. Pozostawić na kilka minut, a następnie wyjąć paprykę i zdjąć z niej skórkę. Pokroić w paski.
Kapustę lekko przepłukać i odsączyć. Drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na nią drobno pokrojoną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać kminek i wymieszać. Wrzucić kapustę i ugotowane wcześniej grzyby, podlać niewielką ilością wody (ok.1/4 szklanki). Dusić przez kilka minut na małym ogniu, aż woda wyparuje. Doprawić solą i pieprzem oraz miodem. Odstawić do wystudzenia.
Ciasto francuskie przekroić na 2 kawałki (jeden prostokąt powinien być szerszy od drugiego o ok. 4 cm). Mniejszy kawałek przełożyć od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do miski wbić jajko, dolać mleka i roztrzepać. Posmarować jajkiem mniejszy prostokąt ciasta. Na ciasto wyłożyć kapustę z grzybami, następnie łososia i pieczone paski papryki (brzegi ciasta zostawiamy puste, farsz musi znajdować się dokładnie pośrodku). Większy kawałek ciasta naciąć w poprzek, zachowując ok.2-centymetrowe odstępy między kolejnymi nacięciami. Nałożyć go na wierzch, ściśle dociskając brzegi tak, by połączyły się z mniejszym kawałkiem ciasta.
Ciasto posmarować jajkiem z mlekiem i wstawić do lodówki na mniej więcej 5 minut. Schłodzony kulebiaki piec przez około 25 minut w 190 stopniach. Kroić po lekkim ostudzeniu.
1 Komentarz
Teska
17 grudnia 2022 at 21:58Pyszna ryba – polecam. Robię ją na wigilię już 3 rok. Nie dodaję grzybów ale i tak jest pyszna.