Kolejny pomysł na wegetariański obiad! Burgery z białej fasoli, z dodatkiem papryki i świeżych ziół to pełna białka propozycja dla amatorów roślinnych kotlecików. Do ich użycia możemy wykorzystać zarówno suche ziarna fasoli (namoczone przez noc i ugotowane do miękkości – wersja dla cierpliwych) lub białej fasoli z puszki, dobrze odsączonej i przepłukanej na sicie (wersja dla leniwych). Sami zdecydujcie, którą wersję wolicie 😉
- 1 szklanka ugotowanej fasoli (lub odsączonej fasoli z puszki)
- 1 jajko
- 1/4 czerwonej papryki
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
Fasolę umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać do niej pokrojoną drobno paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze raz zmiksować. Połączyć z jajkiem, mąką, płatkami owsianymi, solą, pieprzem i ziołami. Formować niewielkie kotleciki, smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy