Przekąski/ Sałatki

Sałatka kalafiorowa z kaszą kuskus

Taka sałatka to bardzo smaczna propozycja na wykorzystanie sezonowych warzyw. Dodatek kaszy kuskus sprawia, że jest naprawdę sycąca, więc z powodzeniem można podać ją w roli osobnej potrawy.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1 kalafior
  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 kolba kukurydzy
  • sól, pieprz
Kalafiora i kukurydzę ugotować do miękkości. Ostudzić. 
Jajka ugotować na twardo, obrać i odstawić do wystudzenia. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić je w kostkę. Paprykę umyć i pokroić. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą (1cm powyżej kaszy), dodać szczyptę soli i przykryć na około 7 minut, do napęcznienia kaszy.
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki sałatki: rozdrobione różyczki kalafiora, kukurydzę odciętą od kolby nożem, pomidora, paprykę, jajka pokrojone w kostkę oraz kaszę kuskus. Doprawić majonezem, jogurtem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki, żeby smaki dokładnie się przegryzły.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj