Sałatki to najpopularniejsza pozycja w karnawałowym menu. Są szybkie i proste, a dowolność w komponowaniu smaków sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Tym razem przedstawiam Wam pomysł na pyszną sałatkę brokułową. Zwieńczona prażonymi pestkami dyni i słonecznika na pewno będzie smakować Waszym gościom!
- 2 brokuły
- 4 jajka
- 1 opakowanie sera typu feta
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
Brokuły podzielić na małe różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (uwaga – zwróćcie uwagę na to, żeby nie przegotować brokułów – wtedy będą się rozpadać i nieestetycznie wyglądać). Przelać zimną wodą, by zachowały kolor i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w niewielką kostkę. Kukurydzę odsączyć na sicie. Ser feta i paprykę pokroić w kostkę, cebulkę drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i jogurt naturalny i dobrze wymieszać. Na wierzchu posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika.
Przepis bierze udział w akcji Przekąski Sylwestrowe
Brak komentarzy