Pasty i smarowidła/ Przekąski

Pasta z pieczonej marchwi i papryki

Pieczenie warzyw to jeden z najlepszych sposobów na ich obróbkę. Piekarnik w magiczny sposób wydobywa wszystko to, co najsmaczniejsze – naturalną słodycz, delikatność, miękkość. Jest zdrowo, bo nie zabijamy smaku przez smażenie w głębokim tłuszczu. Nie potrzeba nawet wielu przypraw – szczypta soli, pieprzu, kilka gałązek świeżych ziół, odrobina lśniącej oliwy. A potem wystarczy zmiksować całość z twarogiem, dodać trochę tahini i.. podawać z ulubionymi dodatkami. Świeże warzywa czy pieczywo? Wybór należy do Was.

Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • gałązka rozmarynu, kilka listków świeżej bazylii
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka pasty sezamowej
Paprykę dobrze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Marchew obrać, przekroić na pół. Czosnek obrać z łupiny. W naczyniu żaroodpornym umieścić warzywa, posypać solą, pieprzem i papryką. Polać oliwą, dodać świeże zioła. Wszystko wymieszać dokładnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną. Wyjąć je z piekarnika i odstawić do ostudzenia. 
Warzywa zblendować (wcześniej wyjąć gałązkę rozmarynu) razem z twarogiem i pastą sezamową (tahini). Podawać z pokrojoną w słupki papryką lub marchewką albo ze świeżym pieczywem.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj