Przetwory

Sałatka ogórkowa z kurkumą

Podziwiam moją mamę. Za to, że nie straszne jej przetworzenie prawie 30 kg ogórków, które przywieźliśmy z tatą ze wsi. Obecnie nasza kuchnia wypełniona jest po brzegi słoikami, które czekają na wyniesienie do spiżarni. Ja zajmuję się dżemami, mama dba o wytrawne przetwory. I to właśnie jej dziełem jest sałatka ogórkowa z kurkumą, wielokrotnie sprawdzona i lubiana przez wszystkich domowników.

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 6 cebul
  • 3 czerwone papryki
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek soli

Zalewa:

  • 3 szklanki octu
  • 4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli
  • 1 torebka kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
Ogórki dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką. Pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Cebule pokroić w cienkie plastry. Wszystko to wymieszać, wrzucić posiekaną natkę pietruszki oraz koperek, posolić i odstawić na ok. 6 godzin, aby warzywa zmiękły.
Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, gotować aż cukier się rozpuści. Po tym czasie do garnka z zalewą dodać odsączone z wody warzywa,  i gotować przez ok. 15 minut. 
Tak przygotowaną sałatkę nakładać do słoików, od razu zakręcać. Pasteryzować, gotując słoiki w dużym naczyniu, wypełnionym do połowy wodą.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj