Podziwiam moją mamę. Za to, że nie straszne jej przetworzenie prawie 30 kg ogórków, które przywieźliśmy z tatą ze wsi. Obecnie nasza kuchnia wypełniona jest po brzegi słoikami, które czekają na wyniesienie do spiżarni. Ja zajmuję się dżemami, mama dba o wytrawne przetwory. I to właśnie jej dziełem jest sałatka ogórkowa z kurkumą, wielokrotnie sprawdzona i lubiana przez wszystkich domowników.
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 6 cebul
- 3 czerwone papryki
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 5 łyżek soli
Zalewa:
- 3 szklanki octu
- 4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki soli
- 1 torebka kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
Ogórki dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką. Pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Cebule pokroić w cienkie plastry. Wszystko to wymieszać, wrzucić posiekaną natkę pietruszki oraz koperek, posolić i odstawić na ok. 6 godzin, aby warzywa zmiękły.
Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, gotować aż cukier się rozpuści. Po tym czasie do garnka z zalewą dodać odsączone z wody warzywa, i gotować przez ok. 15 minut.
Brak komentarzy