Desery/ Inne słodkości

Deser bezowy “Zakręcona wiśnia”

Ten deser to prawdziwa uczta dla zmysłów. Gra smaków i faktur. Słodko-kwaśna, krucho-kremowa. Eksplozja doznań na talerzu! Co prawda, nie jest to deser dla leniwych, bo składa się z kilku przygotowywanych osobno części. Ale na wyjątkowe okazje… Gdy chcemy zaimponować gościom… Zapewniam Was, że na długo zapamiętają smak tej małej słodkości! A trud włożony w przygotowania zniknie wraz z pierwszym komplementem.

Deser możecie podawać pojedynczo, składając go bezpośrednio przed podaniem, albo zrobić jedną, dużą porcję. Polecam też przygotowanie poszczególnych części składowych z wyprzedzeniem, wtedy całość nie będzie pracochłonna 🙂

Do tego przepisu wykorzystałam bezy z czekoladą, które ostatnio pojawiły się na blogu. 

Składniki:

Kruchy spód

150 g mąki pszennej
75 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko

Krem śmietankowy z mascarpone
200 ml śmietanki 30%
125 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Wiśniowy kisiel
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 i 1/2 szkl. wody
300 g wydrylowanych wiśni
4 łyżki cukru
Beza z czekoladą
najlepiej upiec je dzień wcześniej; sposób przygotowania i składniki przedstawiłam tutaj

Wszystkie składniki na kruchy spód połączyć i zagnieść szybko w jednolite ciasto. Uformować dysk, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z folii, rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. Przełożyć je na wyłożoną papierem prostokątną formę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec przez ok. 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić całkowicie.

Kiedy spód jest już w piekarniku, przygotować kisiel wiśniowy. Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Zalać wodą i gotować przez kilka minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/2 szkl. wody. Wlać do gotujących się wiśni, ciągle mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż kisiel zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. (Uwaga! Jeśli temperatura na zewnątrz jest bardzo wysoka, warto do śmietany dodać fix lub wcześniej rozpuszczoną 1 łyżeczkę żelatyny).
Złożenie deseru:
Kruchy spód pokroić na kwadraty, każdy kwadrat przekroić wzdłuż przekątnej na dwa trójkąty. Na spód wyłożyć dużą łyżkę kisielu, przykryć kremem z mascarpone i ułożyć połowę bezy. Podawać od razu.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj